вівторок, 13 грудня 2016 р.

Урок №__________      Дата________       Клас________
Тема: Способи орієнтування тварин. Хомінг. Міграції тварин. Соціальна поведінка тварин.

Мета:
Навчальна: ознайомити зі способами орієнтування тварин, поняттями «біоорієнтація», «хомінг», «міграція»; ознайомити з формами поведінки тварин: дослідницькою, харчовою, захисною, гігієнічною, репродуктивною (пошук партнерів, батьківська поведінка та турбота про потомство), територіальною, соціальною; розкрити їх значення для життя тварин;
Розвивальна: розвивати увагу, мислення, уміння висловлювати власну думку, виділяти головне з почутого, робити узагальнення й висновки
Виховна: виховувати любов до природи і всього живого, інтерес до предмета.

Обладнання: підручник.

Тип уроку: комбінований.

Ключові поняття: орієнтування, хомінг, міграція, форми поведінки, дослідницька, харчова, захисна, гігієнічна, репродуктивна, територіальна, соціальна поведінка.

Перебіг уроку
І. Організаційний етап…………………………………………………2 хв.
ІІ. Перевірка домашнього завдання …………………………………10 хв.
ІІІ. Виклад нового матеріалу…………………………………………25 хв.
ІV. Закріплення вивченого матеріалу…………………………………5 хв.
V. Підведення підсумків уроку………………………………………..5 хв.
VI. Домашнє завдання …………………………………………………3 хв.




І. Організаційний етап.
ІІ. Перевірка домашнього завдання.
ІІІ. Виклад нового матеріалу
— Уявіть, що ви опинились у незнайомому місці. Як ви будете орієнтуватись на місцевості? (За допомогою зору, слуху.)
— Які органи чуття для цього застосуєте? (Очі, вуха.)
— Згадайте, як орієнтуються в просторі риби, китоподібні, кажани. (За допомогою особливих органів чуття та специфічних можливостей: риби — бічної лінії, китоподібні та рукокрилі — ехолокації.)
— Що таке орієнтація? (Форма вродженої поведінки, що виявляється у певному положенні частин тіла по відношенню до опори або один до одного.)
1.     Способи орієнтування тварин
Орієнтування тварин (біоорієнтація) — здатність тварин визначати своє положення в просторі, через особин того ж виду тощо.
Орієнтування у тварин — це завжди результат співставлення інформації, отриманої з різних джерел, за допомогою рецепторних систем, тобто органів чуття.
Багато комах орієнтуються за поляризованим світлом, деякі сприймають ультрафіолетове випромінювання. Птахи та ссавці здатні орієнтуватись не лише за багатьма «земними» орієнтирами, а й за положенням Сонця, Місяця та зір (астронавігація).
«Інстинкт дому» — хомінг пояснюється запам’ятовуванням характерних особливостей ландшафту та різними механізмами біонавігації. Найбільш яскраво хомінг виражений у видів тварин з дальніми сезонними міграціями (вугрі, морські черепахи, багато прохідних риб та перелітних птахів). Прикладом хомінгу, що сформований шляхом штучного добору, може бути поведінка поштових голубів. Також, напевно, багато хто чув дивовижні історії про повернення додому собак та котів, які за різних обставин опинилися далеко від домівки. Ще із середньовіччя збереглись розповіді про те, як собаки, що слідували за лицарями в хрестові походи, самостійно повертались потім додому за тисячі кілометрів.
Хімічна орієнтація ґрунтується на хеморецепції. Багато тварин орієнтується за запахами під час пошуку їжі, шлюбного партнера, міграції або розселення.
Акустична орієнтація має переваги в нічний час або у водному середовищі та біотопах із густою рослинністю, де можливі зорові обмеження. Дуже багато нічних (та й денних) хижаків полюють на здобич завдяки слуху.
Рукокрилі (наприклад, кажани) та китоподібні (наприклад, дельфіни) використовують ехолокацію. Ямкоголові змії використовують терморецепцію для полювання на гризунів у норах.
Багато нижчих безхребетних, комахи і, ймовірно, птахи, а також деякі водні ссавці здатні орієнтуватись за магнітним полем Землі.
Риби орієнтуються у напрямку течії води за допомогою бічної лінії. За допомогою електричних імпульсів деякі тварини орієнтуються за електричним полем.





Способи орієнтування тварин

Магнітонавігація    Астронавігація    Хомінг    Ехолокація  Хемонавігація

Електронавігація Зорова орієнтація Акустична орієнтація Терморецепція

2.     Міграції тварин.
Увесь тваринний світ планети перебуває в постійному русі. Деякі тварини здійснюють свої переміщення нерегулярно, інші — виключно циклічно: раз на добу, на місяць, на сезон, на рік або, навіть, раз у кілька років. Для когось така подорож буде єдиною в житті, тоді як інші подорожують регулярно.
Міграція тварин — періодичне переміщення тварин «туди й назад» між суттєво відмінними середовищами життя. Термін  «міграція» (від латин. migrans) означає переселення. Міграції поширені серед тварин усієї земної кулі, і являють собою цікаве пристосування до перенесення несприятливих умов.
Основними причинами міграцій є потреба в достатній кількості їжі та деякі нестерпні умови, які перешкоджають розмноженню. Навіть конкуренція за зручні місця перебування може стати причиною для переміщення. Набагато рідше до міграцій призводить прагнення убезпечитися від кліматичних «крайнощів». Міграції бувають сезонними (наприклад, переліт птахів) та добовими (наприклад, вертикальні міграції планктонних ракоподібних у товщі океану). Для здійснення будь-якої активної міграції тварині необхідне біологічне відчуття часу та напрямку.
Прикладами тварин, які мігрують є: лососеві риби, вугри, антилопи гну, зелені морські черепахи, деякі метелики, багато птахів (бджолоїдки, майже всі представники лелекоподібних та багато гусеподібних).
Слід відрізняти міграції (періодичні переміщення тварин між середовищами життя) від здатності тварин за певних умов вертатися зі значної відстані на свою ділянку проживання (хомінгу)
3.     Форми поведінки
Форма поведінки
Характеристика
 Приклад
Дослідницька
Компонент психічної діяльності тварин, що забезпечує біологічно адекватну реакцію організму в новій ситуації (нових обставинах)
Домашній собака обнюхує
новий предмет
інтер’єру
Харчова
Різні види активності, пов’язані з пошуком, запасанням їжі та обміном речовин. Пошукова харчова поведінка «запускається» процесами збудження, які зумовлені відсутністю їжі
Полювання лева на антилопу
Захисна
Дії, спрямовані на уникнення небезпеки.
Захисні реакції виникають у відповідь на
зовнішні чинники і можуть бути активними (аж до нападу) або пасивними
Реакція миттєвого «зникнення» виводкових птахів при появі силуету хижака
Гігієнічна
Спрямована на підтримку чистоти тіла, а також здійснення уринації й дефекації
Кішка вилизує шерсть
Репродуктивна
Різноманітні дії, направлені на пошук і розпізнання партнера, утворення пари, шлюбні ритуали та власне розмноження, піклування про потомство
Демонстрація оперення в райських птахів
Територіальна
Пов’язана з розподілом доступної території на індивідуальні ділянки. Вона включає виділення індивідуальної ділянки, маркування її меж та охорону від інших особин
Ведмеді мочаться на дерева, труться об них,
дряпають і гризуть кору,
роблять заглиблення
в землі
Соціальна
Вияви психічної діяльності, безпосередньо пов’язані із взаємодією між окремими особинами
та їх угрупованнями
Розподіл обов’язків між бджолами



ІV. Закріплення вивченого матеріалу
Вправа «Установи відповідність»
Учитель записує на дошці приклади та назви форм поведінки, а учні мають установити між ними правильну відповідність.
Форми: дослідницька, харчова, захисна, гігієнічна, репродуктивна, територіальна, соціальна.
Приклади: риба-камбала заривається в пісок, ластівки будують гніздо, щури шукають вихід з лабіринту, самці бабки щоденно облітають індивідуальну ділянку, мурахи-жнеці збирають насіння рослин і складають його в підземних «амбарах», горобці «купаються» в піску, керований хоровий спів зелених жаб.
Відповідь: дослідницька — щури шукають вихід з лабіринту; харчова — мурахи-жнеці збирають насіння рослин і складають його у підземних «амбарах»; захисна — риба-камбала заривається у пісок; гігієнічна — «купання» горобців у піску; репродуктивна — будування гнізда ластівками; територіальна — щоденний обліт індивідуальної ділянки самцями бабки; соціальна — керований хоровий спів зелених жаб.

V. Підведення підсумків уроку.
VI. Домашнє завдання
-         Параграф 47-48

-         Ієрархія у групі (повідомлення)

Немає коментарів:

Дописати коментар